Beschrijving Bruggenhoofd Gent.
De bouw van Bruggenhoofd Gent als onderdeel van de Belgische fortificatiepolitiek.
De Bouw van Bruggenhoofd Gent is maar een klein onderdeel van de ganse fortificatiepolitiek die plaats had over het ganse Belgische grondgebied. U krijgt hier een chronologisch overzicht hoe deze fortificatie verliep voor Belgie vanaf eind jaren '20 tot de hel losbarstte in mei 1940.
Opbouw Belgisch leger - situatie 1912.
- 3 Legerkorpsen van elk 2 infanteriedivisies
- 1 Cavaleriekorps van 2 divisies cavalerie
Opbouw Belgisch leger - situatie 1934.
- 3 Legerkorpsen van elk 2 infanteriedivisies
- 1 Cavaleriekorps van 2 divisies cavalerie
- oprichting Ardeense Jagers
- oprichting Grenseenheden
In geval van oorlog, kon België ongeveer 20 Infanteriedivisies en 10 cavaleriedivisies, in totaal goed voor +/- 650.000 soldaten op de been brengen.
De opbouw en structuur van het Belgische leger voor mei 1940.
- Standaard bestond het Belgische landleger op zich uit 12 Infanteriedivisies en 2 Divisies Ardeense Jagers. Elke Divisie stond onder de leiding van een Generaal-Majoor of Luitenant-Generaal. Deze Divisies ging men dan onderling nog eens indelen in een groter geheel in de vorm van Legerkorpsen onder leiding van een Luitenant-Generaal.
- Elk van deze 12 Infanteriedivisies bestond nog eens uit 3 Regimenten Infanterie, een Artillerieregiment, een Bataljon transmissietroepen, een Bataljon Genietroepen en een Eskadron verkenners (Cyclisten).
- Een Regiment, is een legereenheid die volledig zelfstandig kon opereren en stond onder de leiding van een Luitenant-Kolonel of een Kolonel.
- Origineel waren er 12 Actieve Regimenten. Om tot meer Actieve regimenten te komen werden deze allen nog eens ontdubbeld zodat er in totaal 24 Actieve Regimenten ontstonden. Deze waren allen volwaardig uitgerust van materiaal zoals hieronder beschreven. In een nog latere fase werden er nog eens 12 Reserve Regimenten opgericht. Deze werden effectief uitgerust met wat op dat moment nog beschikbaar was aan wapentuig waardoor deze reserve eenheden wel degelijk serieus militair zwakker voor de dag kwamen.
- Elk Infanterieregiment bestond uit 3 of 4 Bataljons. Een Actief infanterieregiment bestond uit 4 Bataljons, een Reserve Infantierieregiment uit 3 Bataljons. Een Bataljon stond onder de leiding van een kapitein-Commandant, Majoor of Luitenant-Kolonel.
- Elk bataljon was dan op zijn beurt opgedeeld in 3 Compagnieën fuseliers en 1 compagnie mitrailleurs, De Actieve Infanterieregimenten beschikten bijkomend nog over een 4e Compagnie zware wapens zoals mitrailleurs-mortieren en antitankkanonnen. Een Compagnie stond onder de leiding van een Luitenant, Kapitein of Kapitein-Commandant.
- Elke compagnie werd dan nog eens opgebouwd uit 3 pelotons, elk onder leiding van een Adjudant, Onderluitenant of Luitenant.
- Een peloton werd dan nog eens ingedeeld in Secties of gevechtsgroepen onder leiding van een Sergeant.
- Elke Sectie bestond dan op zijn beurt opnieuw uit een aantal Ploegen. Dit was geldig voor de secties bij de Compagnie mitrailleurs, C47 of mortieren 76mm. Elk van deze ploegen stond dan onder leiding van een Korporaal
- Zo had standaard elk Actief Regiment Infanterie volgende wapens ter beschikking:
- 48 zware mitrailleurs (MI),
- 8 mortieren 76mm,
- 12 antitankkanonnen 47mm
- 48 stukken zware Artillerie.
- Voor de 1e Divisie Ardeense Jagers bestond elke Divisie uit 3 Bataljons van 3 Compagnies Cyclisten. Deze cyclisten waren deels fuseliers en mitrailleurs.
- Elk bataljon beschikte daarnaast nog eens over 3 T15 tanks en 8 T13 tanks. De 1e Divisie was een elite-eenheid, de 2e Divisie was een reservedivisie opgebouwd tijdens de mobilisatie. Deze reservedivisie bevatte ook opnieuw infanterierieregimenten (voetvolk) wat bij de 1e Divisie niet het geval was.
- Om de Divisies iets of wat gelijkwaardig aan elkaar te maken werd bij de eerste 6 Divisies telkens 1 Regiment vervangen door een Reserve Regiment. Hierdoor bestonden de eerste 6 Divisies telkens uit 2 Actieve Regimenten en 1 Reserve Regiment. De 7e tot 12e Divisie bestond telkens uit 1 Actief Regiment en 2 Reserve Regimenten.
|